Macskakaparás vs. macskakarmolás

Csak óvatosan! Mert a kettő nem ugyanaz. A macskakaparás betegséggel az illetőt vissza kell küldeni az általános iskolába… vagy jobb esetben a grafológushoz, mert azt jelenti, hogy olyan rondán ír, hogy nem lehet elolvasni. Az utóbbi – a karmolás – viszont egy fertőző betegség. Az angol neve: cat scratch disease vagy röviden csak CSD-nek szokták emlegetni. Sajnos az angol orvosi szakirodalom nagyon sok rövidítést használ. Például CSF=cerebro-spinal fluid vagyis liquor, agyvíz (vigyázat, nem likőr… az más, bár mind a két szó ugyanabból eredeztethető).

Veszélyes karmolás
Veszélyes karmolás

De maradjunk a CSD-nél, vagyis a macskakarmolás betegségnél. A Bartonella vagy korábbi nevén Rochalimea henselae nevű baktérium okozza és úgy kerül be az ember bőre alá vagy más szervébe, hogy a macska karmolásakor a seben keresztül bejut a kórokozó. Nem gyógyuló seb és a közelben begyulladó, megduzzadó nyirokcsomók utalhatnak a kórságra. Általában a regionális nyirokcsomók szintjén elakad a bacillus, de ritkán előfordul, hogy a májban is elváltozásokat okoz.

Ezért is lepődtem meg, amikor megláttam egy beutalót, amin a következő szerepelt: “Jav: Infectológiai szakvizsgálat, macskakaparás betegség irányába.” “macskakaparás” – akkor miért nem a grafológushoz ment a beteg? De végül a diagnózis egyértelmű lett: macskakarmolás vagyis cat scratch disease (CSD).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s